środa, 18 stycznia 2012

Zupa Ziemniaczana/Kartoflanka Z Tymiankiem








Opis: Zupa ziemniaczana to chyba jedna z najprostszych sposobów na pozbycie się zbędnych wędlin i resztki warzyw w naszej lodówce/spiżarni. Jest pożywna, sycąca i smaczna. Dodatek tymianku dodaje jej niesamowitego aromatu i czyni ją jeszcze smaczniejszą. Jeśli szukasz niedrogiej zupki, którą możesz przygotować w krótką chwilę, to polecam właśnie tą zupę. Jest to tradycyjna polska zupa, która do dziś często gości na naszych stołach.


Pochodzenie: kuchnia polska; przepis własny


Ilość: 2,5 porcji; całość zupy to 1,25 l



Składniki
  • 1 skrzydełko lub pałka kurczaka + 1 l wody/1 l bulionu drobiowego (jeśli z kostki, wystarczy użyć 1 całą kostkę na 1 l wody)
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 2/3 płaskiej łyżki suszonego tymianku
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka 
  • 1 garść posiekanego pora 
  • 2 średnie laski kiełbasy swojskiej/śląskiej lub innej  (ok. 150 g)
  • ok. 4 średnie ziemniaki
  • 2, 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (opcjonalnie)



Przygotowanie:
  1. Do garnka włożyć mięso i zalać wodą/wlać bulion.
  2. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i tymianek.
  3. Doprowadzić do zagotowania na średnim płomieniu.
  4. Gotować 10-15 min (jeśli gotujemy wywar z mięsem).
  5. Dodać pokrojoną w plasterki/pół-plasterki marchewkę.
  6. Dodać pokrojoną w drobną kostkę pietruszkę.
  7. Dodać por.
  8. Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem, aż warzywa będą średnio-miękkie.
  9. Dodać pokrojoną w pół-plastry kiełbasę.
  10. Dodać pokrojone w większą kostkę ziemniaki.
  11. Gotować do miękkości ziemniaków.
  12. Doprawić solą i pieprzem (powinno być lekko pikantne).
  13. Podawać solo, z pieczywem, na ciepło,  z łyżką śmietany, jeśli chcemy.

16 komentarzy:

  1. Apetyczna i sycąca zupka :) Fajny dodatek tymianku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie takie zupy. Wyglada przepysznie.

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiekne zdjecia, a ta rustykalna zupa na pewno smakowalaby mojemu Mezczyznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. sliczna zupka, porywam przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. dziś mam ochotę na zupę. mogę trochę?

    OdpowiedzUsuń
  6. jak dawno takiej nie jadłam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. jaka apetyczna zupka :)))

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdjęcia obłędne .Zupka apetyczna

    OdpowiedzUsuń
  9. zawsze zastanawiałam się co to jest ta kartoflanka:) myślałam, że to same kartofle (proszę się nie śmiać;p), ale widzę, że robię podobną tylko u mnie to jest "zupa z tego co tam jeszcze nadaje się do spożycia".
    Zdjęcia- piękne.. kurcze nawet ten pokruszony chlebek tak ładnie się wkomponował:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo smaczna, prosta i szybka zupka :) jestem totalnym beztalenciem w kuchni, dopiero się uczę sztuki gotowania, a dzięki takim szczegółowym przepisom wszystko jest o wiele łatwiejsze :) Pozdrawiam !
    Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że zupka smakowała, a moje słowa, którymi coś próbuję przekazać, jednak komuś pomagają. Pozostaje mi życzyć Tobie udanej przygody w świecie kulinarnym i dalszego odwiedzania mojego Skarbca Kulinarnego, bo we wcześniej wspomnianej kwestii pozostanie on na zawsze bez zmian :) Pozdrawiam.

      Usuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...