wtorek, 10 kwietnia 2012

Babka Migdałowa Z Białą Czekoladą I Pomarańczą







Opis: Gdy trafiłam na przepis na babkę migdałową z białą czekoladą i pomarańczą, wiedziałam, że to będzie udany wypiek i muszę go popełnić jak najszybciej. Nie pomyliłam się, ale nie podejrzewałam, że smak przejdzie moje oczekiwania. Babka jest mała, ale za to jaka pyszna. Jedna z najlepszych, o ile nie najlepsza jaką jadłam. 
Chrupiąca z wierzchu, a w środku miękka, mięsista, gęsta i bardzo wilgotna. Podobno zachowuje długo świeżość, ale niestety nie mogę tego potwierdzić, ponieważ u Nas nie wytrzymała nawet dwóch godzin. Mój M., który w ogóle nie je babek i ciast babkowych, zjadł pół babki sam i to na raz, kawałek za kawałkiem. Polewa z białej czekolady idealnie kończy całość. W moim mniemaniu mogłoby jej być o połowę mniej lub w ogóle, bo babka sama w sobie jest pyszna. Zaś mój M. kazał sobie jeszcze dodatkowo zeskrobać polewę z talerza.
Szczerze polecam. 


Pochodzenie: lekko zmodyfikowany przepis z internetu


Ilość: mała babka; forma o poj. ok. 1,5 l 



Wskazówka:
babka szybko się przypieka, więc należy mniej więcej indywidualnie potraktować temp. jej pieczenia, a jeśli chcemy upiec ją z podwójnej porcji, to po upływie 35-40 min. należy przykryć ją folią aluminiową,aby nie spaliła się, gdyż będzie pieczona dłużej niż z porcji podanej w tym przepisie





Składniki Na Babkę:
  • 3 duże jajka
  • 150 g białej czekolady
  • 100 g masła/margaryny
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 8 płaskich łyżek cukru (każda po 15 ml)
  • 8 płaskich łyżeczek mąki pszennej (każda po 5 ml)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych migdałów bez skórek
  • 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy



Składniki Na Polewę Czekoladową:
  • 150 g białej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki 30% UHT
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • kilka kropel aromatu migdałowego



Przygotowanie Babki:
  1. Oddzielić białka od żółtek
  2. Do garnka/rondla wlać odrobinę wody (200 ml powinno wystarczyć - chodzi o uzyskanie pary).
  3. Postawić na nim średniej wielkości miseczkę ok. 700 ml-1 l, aby miska zawisła nad wodą.
  4. Włączyć palnik na duży płomień.
  5. Włożyć do miski czekoladę połamaną w kostkę.
  6. Dodać masło pokrojone w kostkę.
  7. Wlać sok pomarańczowy.
  8. Mieszać wszystko do momentu, kiedy składniki całkowicie się rozpuszczą.
  9. Mieszankę zdjąć z pary.
  10. Dodać żółtka.
  11. Dodać cukier.
  12. Wymieszać, żeby składniki uzyskały jednolitą konsystencję.
  13. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  14. Dodać zmielone migdały.
  15. Dodać skórkę z pomarańczy.
  16. Wymieszać dokładnie.
  17. Ubić białka na sztywno.
  18. Dodać całość do masy babkowej.
  19. Dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita konsystencja.
  20. Rozgrzać piekarnik do 180*C.
  21. Formę na babkę wysmarować masłem/margaryną i posypać bułką tartą.
  22. Wylać ciasto do formy babkowej.
  23. Włożyć do piekarnika.
  24. Piec 40-45 min., sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone (konsystencja ciasta jest gęsta i wilgotna, więc może być mylna, ale ciasto po 45 min. powinno być dobre).
  25. Wyciągnąć babkę zaraz po upieczeniu.
  26. Ostudzić.



Przygotowanie Polewy:
  1. Do garnka/rondla wlać odrobinę wody.
  2. Umieścić na nim miseczkę.
  3. Włączyć płomień na duży.
  4. Włożyć wszystkie składniki do miseczki, za wyjątkiem olejku.
  5. Mieszać do rozpuszczenia i połączenia się składników.
  6. Odstawić z pary.
  7. Dodać olejek migdałowy.
  8. Wymieszać.
  9. Gotową polewę w razie potrzeby odstawić do zgęstnienia, aby jej konsystencja nadawała się do polania babki.


14 komentarzy:

  1. Przepięknie się prezentuje. Jaka żółciutka, wiosenna, radosna babeczka :)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  2. polewa wygląda doskonale, taka spływająca - mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. atrakcyjna Pani Babka.
    baardzo ponętna!

    OdpowiedzUsuń
  4. a ile tego soku do ciasta? bo chyba zostało to przeoczone w składnikach podanych

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś tym sokiem nie rozumiem...jest on w skladnikach na polewę a przy składnikach na ciasto nie ma - jest natomiast w wykonaniu.
    Będę wdzięczna za info

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję, ze zostało to zauważone.
    Przepis szybko pisałam wczoraj w nocy i wdarła się pomyłka. Już poprawione, mam nadzieję, że nie zniechęciło to Was. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. musi być boska! z taki składnikami nie ma inne opcji :)

    OdpowiedzUsuń
  8. piękna i musi być pyszna
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaka ona piękna!:-) Taka słoneczna:-) Cudo:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyobrażam sobie jaka musiała być cudowna!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaka śliczna babeczka, jak malowana :-)pochwała również za fotkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję Wam za miłe komentarze :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...