wtorek, 27 listopada 2012

Kuskus Z Grillowaną Cukinią, Bekonem I Sadzonym Jajkiem







Opis: Dziś proponuję Wam szybki obiad, może nawet sycące drugie śniadanie lub kolację, albo jak wolicie obiado-kolację, bo to danie pasuje na te wszystkie pory posiłku. Nie wymaga większych umiejętności poza organizacją, ponieważ nie jest to potrawa jednogarnkowa (chociaż Ci bardzo zorganizowani i nieprzejmujący się detalami pewnie zrobią z niego danie jednogarnkowe ;) ). Danie idealne do podgrzania w pracy. W sumie bez dodatku jajka chyba nawet wpasuje się jako sałatka na ciepło na jakąś imprezę. Mowa o kuskusie, którego warto mieć na takie właśnie okazje, kiedy nie mamy czasu na wyszukane dania, a chcielibyśmy zjeść coś sycącego i ciepłego w naprawdę krótkim czasie. 
Szybki obiad bez zbędnego gotowania makaronu, kaszy czy ryżu - no chyba szybciej się nie da, bo całe danie powstaje w mniej niż 10 minut.
Kuskus doprawiony szczyptą curry, z dodatkiem masła, chrupiącym bekonem i grillowaną cukinią. A dla wymagających lub tych o zwiększonym apetycie podany z sadzonym jajkiem. Ponadto chciałam zaznaczyć, że jeśli nie uznajecie połączenia makaronu z cukinią podobnie jak ja (to chyba jedyne zestawienie makaronu jakiego nie jadam ze względu na jego smak), a kaszka kuskus według wielu smakiem przypomina coś pomiędzy ryżem, makaronem a kaszą manną, to nie macie się czego obawiać. Całe danie w niczym nie będzie przypominać Wam wyżej wspomnianego duetu.
Zachęcam do spróbowania tego smacznego dania, którym ostatnio się wspomagam, gdy nie mam weny, aby stać dłużej przy garnkach.


Pochodzenie: przepis własny


Ilość: 2 porcje mieszczące się na większym talerzyku śniadaniowym




Składniki
  • 1 mała cukinia (250 g)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1-2 łyżki oliwy do wysmarowania patelni grillowej
  • 250 g plastrów wędzonego bekonu, pokrojonych w paski (można zastąpić pokrojonymi w paski plastrami surowego wędzonego boczku)
  •  2 jajka
  • 160 g kaszy kuskus + 250 ml wrzącej wody
  • 1 łyżka masła
  • 2 duże szczypty curry



Przygotowanie:
  1. Cukinię pokroić na plastry o grubości 1 cm.
  2. Doprawić lekko solą i pieprzem z jednej strony.
  3. Na patelnię grillową wylać oliwę i rozsmarować ją pędzelkiem po całej powierzchni.
  4. Mocno rozgrzać patelnię.
  5. Położyć na niej plastry cukinii, dołem do przyprawionej części.
  6. Smażyć na średnim płomieniu.
  7. Górną stronę cukinii doprawić w podobny sposób jak poprzednio.
  8. Odwrócić cukinię na drugą stronę. 
  9. Smażyć do miękkości w podobny sposób jak poprzednią stronę.
  10. W momencie odwracania cukinii na drugą stronę, należy przygotować w tym samym czasie dwie następne patelnie, na których będziemy przesmażać bekon/boczek i  jajka.
  11. Patelnię przeznaczoną do bekonu rozgrzać bez dodatku tłuszczu.
  12. Usmażyć bekon/boczek z jednej strony na większym płomieniu na chrupiąco, odwracając plastry na drugą stronę, aby te również stały się chrupiące.
  13. Patelnię przeznaczoną do jajek smarujemy lekko oliwą/olejem.
  14. Wbijamy jajka.
  15. Delikatnie solimy. 
  16. Smażymy pod przykryciem na średnim płomieniu do momentu, kiedy się zetną.
  17. Pod koniec smażenia wszystkich składników wkładamy kuskus do większej miski.
  18. Zalewamy wrzątkiem.
  19. Dodajemy masło i zostawiamy na chwilę pod przykryciem, aby napęczniał.
  20. Doprawiamy curry.
  21. Dodajemy bekon/boczek i cukinię.
  22. Mieszamy wszystko.
  23. Podajemy natychmiast z usmażonym jajkiem sadzonym.


8 komentarzy:

  1. Wspaniale, bo właśnie szukałyśmy z mamą jakiegoś fajnego pomysłu na kuskus :) dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co. Mam nadzieję, że kuskus będzie smakować, jeśli skorzystasz z tego przepisu.

      Usuń
  2. Super danie, chętnie się na nie skuszę, a w dodatku super szybkie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam dzisiaj taki obiadek, wszystkim smakował!:) Bardzo trafne połączenie i zagości u mnie na stole za pewne jeszcze nie raz:)
    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że połączenie smaków Ci zasmakowało i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. Uwielbiam kuskus! Piękny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie przepisy, mimo, że nie widzę zdjęcia, mam pewność, że wyjdzie i wygląda świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...