Opis: Danie znane pod nazwą Leczo lub Bigos z cukinii. W moim domu nazywaliśmy to danie Bigosem z cukinii, ponieważ znajduje się w nim kiełbasa, pomidory i przecier pomidorowy. Mówiąc o Bigosie z cukinii nasuwa się nam myśl o lecie, bo wtedy wszystkie składniki do bigosu są dostępne w naszych ogrodach i na straganach. Ja również leczo przygotowuję w innych porach roku niż lato, ponieważ używam pomidorów z puszki, a cukinię mam dostępną cały rok w supermarketach. Bigos z cukinii możemy urozmaicić papryka i pieczarkami, ale ja najczęściej robię je w prostej wersji bez tych dodatkowych składników. Konsystencja również pozostaje do wyboru. U mnie na zdjęciu wersja gęstsza, ale niewątpliwie smakuje mi również rzadsza, w której jest więcej soków. W obu wersjach smakuje wyśmienicie, bo to nasze drugie ulubione danie z cukinią.
Bigos z cukinii możemy podać na obiad, kolację lub nawet jako dodatek do dań z grilla, a największa przyjemnością i atrakcją stanie się przygotowanie go na świeżym powietrzu w kotle osadzonym nad ogniskiem.
Szczerze polecam.
Pochodzenie: kuchnia polska; przepis własny
Ilość: 5-7 porcji (bez pieczarek i papryki)